Cultura Popular i Tradicional

 • La festa: la il·lusió permanent, a càrrec de Jordi Bertran

  La festa als Països Catalans ha estat un procés d’evolució contínua des del mateix moment en què neix com fenomen comunitari. A diferència del que pensaven els estudiosos romàntics i neoromàntics que idealitzaven la fossilització i l’estancament de la cultura d’arrel que van viure, la xerrada compara diacrònicament els diferents cicles festius per evidenciar que cada període històric la va modelar sense perdre’n les aromes que li eren pròpies. A continuació, s’estableixen els principals cicles festius del calendari anual de la comarca del Tarragonès.

   

  Conferència al Consell Comarcal del Tarragonès, abril 2008
  Conferència al Consell Comarcal del Tarragonès, abril 2008.


  Aquesta conferència s’ha programat a: Tarragona, la Canonja, el Catllar, la Pobla de Montornès, la Secuita, el Morell, Creixell i la Nou de Gaià.

 • Les festes del foc al Tarragonès, a càrrec de Jordi Bertran

  La comarca del Tarragonès té una riquesa festiva extraordinària, que l'ha convertida no sols en un territori de valor especial pel que fa al seu patrimoni etnogràfic, sinó que a més algunes de les seves celebracions han esdevingut model per a una bona part de Catalunya. El foc festiu ha estat històricament un vèrtex referencial al llarg dels diferents cicles del calendari anual. Darrerament, s’ha tendit a identificar el foc festiu amb la pirotècnia. Aquesta xerrada evidencia una riquesa molt més plural. El foc se’ns ofereix amb tipologies múltiples, que han permès la coexistència de ritus atàvics autòctons i de progressius préstecs culturals empeltats en la tradició per solidificar-la.

   

  Diables del Catllar
  Diables del Catllar


  Aquesta conferència s’ha programat a: Catllar, l’Argilaga i Constantí.

 • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D