Bicentenari del setge de Tarragona a la Guerra del Francès

Dins els actes commemoratius del Bicentenari del setge de Tarragona a la Guerra del Francès, el Consell Comarcal del Tarragonès ha programat dues conferències.

 • Conferència Misèria, pesta i fam. La guerra del Francès al Camp de Tarragona (1808-1814), a càrrec de Manel Güell.

  A l’època moderna la dinàmica d’una guerra, a més comptar amb la mort de militars i de civils innocents, i la destrucció d’immobles i collites, solia comportar també epidèmies contagioses, misèria i fam. Aquest context de crisi generalitzada es traduïa en un període de clara involució demogràfica, perfectament constatable en xifres a través de la documentació de l’època. Han perdurat molts dels testimonis escrits sobre la guerra del Francès (1808-1814). La tragèdia es va estendre arreu del país, i Tarragona i la seva comarca no en van ser una excepció, ben al contrari, el cas de la zona tarragonina és un dels més durs.

  Arxiu PDFConferència en format PDF

  Arxiu PDFInvitació en format PDF

 • Conferència L’espasa i la ploma: el setge de Tarragona de 1811 i la literatura, a càrrec de Joan Cavallé.

  El setge, assalt i saqueig de Tarragona per l'exèrcit napoleònic l'any 1811 no tan sols és un dels fets més rellevants en la història de la ciutat. També és el que ha generat més literatura. Poemes, contes, novel·les i obres de teatre l'han agafat com a tema no només en les literatures catalana, espanyola i francesa, sinó en d'altres com la italiana, l'anglesa o l'alemanya, amb noms destacats com H. de Balzac, ETA Hoffmann o A. Ruiz de Alarcón. A més a més, en aquest setge van participar-hi alguns soldats poetes, que van convertir en literatura les seves pròpies vivències. És el cas del capità veronès Giuseppe Giulio Ceroni o del vescomte Charles-Victor d'Arlincourt.

  Arxiu PDFConferència en format PDF

  Arxiu PDFInvitació en format PDF

  Arxiu mp3Conferència en format MP3

 • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D