Dijous 12 de Desembre de 2024

Memòria Històrica

El programa que desenvolupem durant l’any 2009 i que s’emmarca dins el cicle Només en fa SETANTA... vol difondre el que va representar l’acabament de la Guerra Civil, els refugiats i desplaçats i la supervivència i repressió de postguerra.

  • Els darrers sis mesos de Guerra a Tarragona i comarca, a càrrec de Jordi Piqué

    Es tracten aquells aspectes que des de l'estiu de l'any 1937 van incidint negativament sobre la comarca del Tarragonès. L'escassetat de queviures, els bombardejos sistemàtics, la mobilització militar general, la repressió contra el derrotisme, l'arribada d'una allau de refugiats..., en definitiva, la guerra, va desmoralitzant progressivament la rereguarda republicana. A l'estiu de 1938 i durant els sis mesos que falten fins a l'entrada de les tropes franquistes, la població ja només desitjava l'acabament de la guerra, encara que comportés la derrota.

     

    Els darrers sis mesos de Guerra a Tarragona i comarca
    Conferència al Consell Comarcal del Tarragonès. Dijous 29 de gener de 2009.

    Arxiu PDFInvitació en format PDF

    Arxiu mp3Conferència en format MP3

  • Refugiats i desplaçats, a càrrec de Joan Serrallonga i Urquidi

    Els qui provocaren la Guerra Civil amb el sollevament del 17-18 de juliol de 1936 varen imposar el terror sense límits a una població indefensa que es va veure obligada a marxar de casa seva amb rapidesa. Durant tot el conflicte una allau de persones -sobretot dones i nens- es refugien a la rereguarda catalana fugint del terror feixista. El volum arribarà a gairebé un milió de persones. Les institucions del nostre país fan una política valenta i eficaç que mereix el nostre reconeixement. Els refugiats de guerra troben solidaritat i acolliment, encara que hi hagi problemes concrets. Fins i tot quan Catalunya ja és front de guerra els refugiats i els catalans desplaçats es mouran repetidament pel territori. En acabar la guerra els ocupants s’acarnissen sobre la població solidària i foragiten bona part dels refugiats.

     

    Refugiats i desplaçats
    Conferència al Consell Comarcal del Tarragonès. Dijous 19 de febrer de 2009.

    Arxiu PDFInvitació en format PDF

    Arxiu mp3Conferència en format MP3

  • Supervivència i repressió a la postguerra, a càrrec de Montserrat Duch Plana

    En la Catalunya de la immediata postguerra la fam traçava un cercle encara més angoixós, si és això possible, que les múltiples dimensions de la repressió franquista sobre els vençuts a la Guerra Civil; per això, les estratègies de supervivència haurien de recórrer al servilisme humiliant en una societat marcada per la misèria i la por, sota la mirada vigilant de l'Església i dels cossos i les forces de seguretat del Nuevo Estado de Franco.

     

    Supervivència i repressió a la postguerra
    Conferència al Consell Comarcal del Tarragonès. Dijous 19 de març de 2009.

    Arxiu PDFInvitació en format PDF

    Arxiu mp3Conferència en format MP3

Durant el 2008, coincidint amb el 70è aniversari del bombardejos sobre Tarragona i en el marc del Memorial Democràtic, el Consell Comarcal va programar dues conferències:

  • Els bombardejos a Tarragona i comarca durant la Guerra Civil (1937-1939), a càrrec de Jordi Piqué

    Difondre l’impacte causat sobre Tarragona i els pobles de la comarca del Tarragonès dels bombardeigs aeris registrats entre 1937 i 1939. És a dir, què varen significar per a la població civil, per a l’economia de la zona i les seves conseqüències en el decurs dels esdeveniments bèl·lics. Així mateix, es donaran a conèixer les mesures preses per a protegir-se d’aquests atacs, referint-nos a les accions desenvolupades per les Juntes de Defensa Passiva.

     

    Punt Informació Juvenil
    Conferència al Consell Comarcal del Tarragonès, maig 2008.

    Aquesta conferència s’ha programat a: Tarragona, el Morell, el Catllar i la Nou de Gaià.

    Arxiu PDFInvitació en format PDF

  • Guanyar la Guerra, fer la revolució: les catalanes sota la Guerra Civil (1936-1939, a càrrec de Montserrat Duch

    L’oposició popular al cop d’estat feixista desencadena a Catalunya una dinàmica de dualitat de poders entre la Generalitat i el Comitè de Milícies Antifeixistes. Els papers socials de les dones canvien en la conjuntura bèl·lica a la reraguarda i al front, en emergir les milicianes, dones que simbolitzen la revolució des del punt de vista del contracte social de gènere. La Guerra Civil és un període on es mostren les limitacions i els avenços en una breu i complexa etapa on pugnaven, en el ban republicà, lògiques de subordinació de l’esforç per a guanyar la guerra amb opcions revolucionàries.

     

    Punt Informació Juvenil
    Conferència al Consell Comarcal del Tarragonès, juny 2008.

    Aquesta conferència s’ha programat a: Tarragona, la Riera de Gaià, el Catllar, el Morell i Creixell.

    Arxiu PDFInvitació en format PDF

    Arxiu mp3Conferència en format MP3

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D