Dimecres 24 de Abril de 2024

Convocatòria del 2015

Convocatòria del 2015

L’acte de lliurament dels Premis Tarragonès 2015 es va fer el dimecres 25 de novembre de 2015, a les 20h, al Pati del Castell de Torredembarra.

El Consell Comarcal del Tarragonès, seguint la seva línia de promoció de la cultura i servei als municipis, convoca, anualment, els Premis Tarragonès, en tres àmbits Investigació, Creació i Difusió. En aquesta edició comptem amb la col·laboració de l’empresa REPSOL

Cada any es fa a un municipi de la comarca: el Catllar, Perafort, la Pobla de Mafumet, Renau, Salomó, Vilallonga del Camp, la Nou de Gaià, la Secuita, Vespella de Gaià, la Canonja, la Riera de Gaià, Tarragona, Vila-seca i Creixell. Aquest any s’ha fet a Torredembarra.

La presentació va anar a càrrec de l’actor i periodista Fermí Fernàndez i l’amenitzà un concert de Fito Luri i Xavier Pié, “Un país que es diu tu i jo”. La senzillesa d’una guitarra acústica junt amb la veu del cantautor Fito Luri, s’hi afegeix el so del saxo soprano de Xavier Pié, per oferir un concert on el públic va escoltar històries familiars cantades amb veu suau i sincera, envoltades d’una pluja de notes que van caient, envoltant de brisa els sentits de les persones que van tenir l’oportunitat d’escoltar en directe a aquests dos grans del territori.

  

DISSETENA BECA D’INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA

 

La Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.

Premi: La dotació econòmica és de 2.450 € i la publicació del treball en el termini d’un any a la col·lecció Els llibres del Consell.

El jurat d’aquesta convocatòria:
Manuel Maria Fuentes, director de l’Arxiu Diocesà de Tarragona.
Montserrat Palau, professora de filologia catalana de la URV.
Jordi Piqué, cap del servei d’Arxiu i Documentació Municipal.
Antonio Salcedo, professor d’història de l’art de la URV.    
Pere Virgili, president del CCT.

El jurat després de valorar els projectes presentats va acordar per unanimitat concedir la beca a Poder local, govern i assistència pública: l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Josep Barceló.
La persona que lliura la beca és el Sr. Josep Bertran, Responsable de Comunicació de Repsol a Tarragona.

 

QUINZÈ PREMI DE CREACIÓ LUCIUS ANNEUS FLORUS

 

L’objectiu d’aquest premi és estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca.

El reconeixement d’aquest premi és un guardó de l’artista Bartolozzi.

Les propostes les presenten les entitats i ajuntaments de la comarca.

El jurat d’aquesta convocatòria:
Jordi Bertran, gestor cultural.
Pilar Casas, directora de l’Àrea de Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona.
Francesc Roig, director d Càritas Tarragona i president del Centre d’estudis Canongins.
Mercè Sardà, professora i directora teatre juvenil.
Pere Virgili, president del CCT.

El jurat ha acordat per unanimitat, després de valorar les propostes presentades, concedir el Premi Tarragonès de Creació a l’escriptor i professor Jordi Tiñena en reconeixement a la seva trajectòria creativa com a escriptor, destacant l’univers tarragoní que crea en la seva obra novel·lística. I, també, per la projecció de la literatura catalana, tant en l’àmbit educatiu com general,  amb la divulgació creativa dels clàssics. El Jordi Tiñena és catedràtic d’educació secundària, doctor en filologia catalana amb una tesi sobre la novel·la històrica catalana vuitcentista i llicenciat en filologia hispànica. És autor de les novel·les Mort a Menorca, Un dia en la vida d’Ishak Butmic (Premi Ciutat d’Alzira, 1994), Els vespres de don Magí Castellarnau (primera novel·la que va escriure ambientada a Tarragona), La dona del grill, El Comediant de Perpinyà, Dies a la ciutat (situada a la Tarragona del segle XVI, aquesta novel·la guanya el Premi Pin i Soler de narrativa 1998), L’ombra del coronel, El mercant, Peix de gat (ambientada al Serrallo, el barri pescador de Tarragona) i El gos suïcida, publicada el 2012. Amb finalitats educatives, ha fet versions al català modern d’obres clàssiques medievals, entre elles Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, Curial e Güelfa, l’Spill, de Jaume Roig i Lo Somni, de Bernat Metge.

La persona que lliura el premi és la Sra. Rosa M. Parés, presidenta de la comissió de cultura del Consell Comarcal del Tarragonès.

 

QUINZÈ PREMI DE DIFUSIÓ EUTYCHES

 

L’objectiu d’aquest premi és assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.

El reconeixement d’aquests dos premis és un guardó de l’artista Bartolozzi.

Les propostes les presenten les entitats i ajuntaments de la comarca.

El jurat d’aquesta convocatòria:

Carles Abelló, director i cap de continguts del Més Tarragona i Més Reus.

Jaume Garcia, director del diari digital Tarragona21.

Rosa M. Codines, presidenta d’Òmnium Cultural Tarragonès.

M. Elena Virgili, directora de l’Hemeroteca Municipal de Tarragona.

Pere Virgili, president del CCT.

El jurat ha acordat per unanimitat, després de valorar les propostes presentades, concedir el Premi Tarragonès de Difusió a l’Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès, en reconeixement a la seva trajectòria, que es va iniciar l’any 1976, amb una implicació i participació desinteressada dels veïns del poble, amb la voluntat de difondre aquesta manifestació de la cultura popular i tradicional, avui en dia, tan arrelada al municipi.

Les representacions del Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès es van iniciar l’any 1976 sota l’organització de l’entitat cultural Amics de Montornès i avui sota la direcció de l’entitat proposada Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès.

El Pessebre Vivent neix i es desenvolupa des d’aleshores, gràcies a la participació desinteressada de molta gent, amb l’objectiu de mantenir les manifestacions de la cultura popular i tradicional arrelades al poble. Sense la col·laboració d’aquestes persones no hauria estat possible arribar aquest any a la celebració de la quarantena edició. Als primers anys, l’itinerari feia un simple recorregut per diferents moments de la vida de Jesús, juntament amb escenes de tradicions populars catalanes i de la vida quotidiana dels nostres pares i avis, dedicats a la pagesia. Però l’evolució del Pessebre ha anat acompanyada també d’una transformació dels diferents espais, del material utilitzat, dels accessos i de les instal·lacions de serveis, gràcies al treball voluntari de tot el poble.

La persona que lliura el premi és la Sra. Núria Batet, regidora de cultura de l’Ajuntament de Torredembarra.

L’acte el van cloure l’alcalde de l’Ajuntament de Torredembarra, Sr. Eduard Rovira, i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D