Convocatòria del 2016
L’acte de lliurament dels Premis Tarragonès 2016 es va fer el diumenge 27 de novembre de 2016, a les 18h, al Casino Municipal de Roda de Berà.
El Consell Comarcal del Tarragonès, seguint la seva línia de promoció de la cultura i servei als municipis, convoca, anualment, els Premis Tarragonès, en tres àmbits Investigació, Creació i Difusió. En aquesta edició comptem amb la col·laboració de l’empresa REPSOL.
Cada any es fa a un municipi de la comarca: el Catllar, Perafort, la Pobla de Mafumet, Renau, Salomó, Vilallonga del Camp, la Nou de Gaià, la Secuita, Vespella de Gaià, la Canonja, la Riera de Gaià, Tarragona, Vila-seca, Creixell i Torredembarra. Aquest any s’ha fet a Roda de Berà.
L’acte va ser conduït per Noèlia Pérez, actriu i cantant tarragonina. Ella i Josep Zapater són Cashalada, un projecte artístic a cavall entre el teatre i la música. En aquesta ocasió, van fer un repàs a l’any de la nostra comarca a través de versos i cançons.
DIVUITENA BECA D’INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA
La Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.
Premi: La dotació econòmica és de 2.450 € i la publicació del treball en el termini d’un any a la col·lecció Els llibres del Consell.
El jurat d’aquesta convocatòria:
Montserrat Duch, professora d’història contemporània de la URV.
Magí Sunyer, professor de filologia catalana de la URV.
M. Elena Virgili, directora de l’Hemeroteca Municipal de Tarragona.
Antoni Virgili, professor d’història medieval de la UAB.
Pere Virgili, president del CCT.
El jurat després de valorar els projectes presentats va acordar per unanimitat concedir la beca a Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona, 1962-1977 de Cristian Ferrer González.
La persona que lliura la beca és el Sr. Josep Bertran, Responsable de Comunicació de Repsol a Tarragona.
SETZÈ PREMI DE CREACIÓ LUCIUS ANNEUS FLORUS
L’objectiu d’aquest premi és estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca.
El reconeixement d’aquest premi és un guardó de l’artista Bartolozzi.
Les propostes les presenten les entitats i ajuntaments de la comarca.
El jurat d’aquesta convocatòria:
Jordi Bertran, gestor cultural.
Rosa Ibarz, directora CNL de Tarragona.
Rosa Ricomà, directora del Museu d’Art Modern de Tarragona.
Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona.
Pere Virgili, president del CCT.
El jurat ha acordat per unanimitat, després de valorar les propostes presentades, concedir el Premi Tarragonès de Creació al poeta i artista visual Marcel Pey en reconeixement a la seva trajectòria creativa, que l’ha portat a representar algunes de les principals escoles avantguardistes i experimentals de l’art català. Destacar l’univers iconològic particular amb el qual ha definit un llenguatge simbòlic propi, que ha reflectit a les seves pel·lícules, llibres d’artista i treballs plàstics i poètics. La seva trajectòria evidencia una constant capacitat d’innovació que li ha atorgat projecció i reconeixement nacional i internacional.
La persona que lliura el premi és la Sra. M. Teresa Ferré, regidora de cultura de l’Ajuntament de Roda de Berà.
SETZÈ PREMI DE DIFUSIÓ EUTYCHES
L’objectiu d’aquest premi és assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.
El reconeixement d’aquests dos premis és un guardó de l’artista Bartolozzi.
Les propostes les presenten les entitats i ajuntaments de la comarca.
El jurat d’aquesta convocatòria:
Carles Abelló, director i cap de continguts del Més Tarragona i Més Reus.
Jaume Garcia, director del diari digital Tarragona21.
Rosa M. Codines, presidenta d’Òmnium Cultural Tarragonès.
Francesc Roig, escriptor i president del Centre d’Estudis Canongins.
Joan Martí Pla, vicepresident del CCT.
El jurat ha acordat per unanimitat, després de valorar les propostes presentades, concedir el Premi Tarragonès de Difusió al catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili Eudald Carbonell en reconeixement a la seva intensa trajectòria com a arqueòleg, antropòleg i científic. Per haver impulsat la recerca arqueològica primitiva, d’una manera transversal, amb la investigació i la divulgació. Destacar, d’una manera especial, la tasca com a promotor i director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), organisme que ha dirigit l’equip d’excavacions al Barranc de la Boella, que ha incentivat la recerca del misteri del nostre origen i ha donat a conèixer aquest patrimoni arreu.
La persona que lliura el premi és el Sr. Pere Virgili, president del CCT i alcalde de Roda de Berà.
L’acte el van cloure la regidora de cultura de Roda de Berà, Sra. M. Teresa Ferré i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili.