Convocatòria del 2009
L’acte de lliurament dels Premis Tarragonès 2009 es va fer el divendres 25 de setembre de 2009, a les 20h, al Mas d’en Plana, Vespella de Gaià.
Cada any es fa a un municipi de la comarca: el Catllar, Perafort, la Pobla de Mafumet, Renau, Salomó, Vilallonga del Camp, la Nou de Gaià i la Secuita.
La presentació va anar a càrrec de la periodista Roser Marquès i l’amenitzarà un concert de la formació musical ForvmBrass. Quintet de metall.
- Premi Tarragonès Beca d’Investigació Caixa Penedès Lucius Licinius Sura
Projecte guanyador: El Codony a inicis del segle XVI. Paisatge, economia i societat dels antics llocs i termes del Codony a partir d’un capbreu de 1510, presentat per Hèctor Mir Llorente.
El jurat d’aquesta convocatòria està integrat per Jaume Massó, director del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus; Montserrat Palau, professora de filologia catalana de la URV; Jordi Roca, professor d’antropologia de la URV; Josep Sánchez Cervelló, professor d’història contemporània de la URV; Eudald Roca, president del Consell Comarcal del Tarragonès i Montserrat Muñoz, presidenta de la Comissió de Cultura del Consell Comarcal del Tarragonès.
- Premi Tarragonès de Creació Lucius Anneus Florus
Guanyadora: Arantxa Sagardoy, ballarina i coreògrafa.
Creadora de l’escena contemporània, amb una notable trajectòria com a intèrpret i coreògrafa. La seva carrera com a ballarina l’ha desenvolupat en companyies com la de Vicente Sáez, Trànsit, Ananda Dansa, Gran Teatre del Liceu, Lais dansa i el Centre Coreogràfic de la Comunitat Valenciana. La seva carrera com a coreògrafa s’inicia l’any 1992 quan va crear el Grup de Dansa de Tarragona, des de l’any 2000 i fins al 2007 ha co-dirigit la companyia Patas Arriba i el 2007 crea la Companyia Plan B, companyia resident del Teatre Metropol de Tarragona. Prolífica creadora, les seves obres s’han vist a l’estat espanyol, França, Marroc, Corea, Costa Rica, Xile, Atenes, els Estats Units i Egipte. Des del 2008, combina el seu treball amb Plan B amb la seva feina com a coreògrafa per a altres entitats com el Cirque du Soleil, l’Òpera National de Paris, el New York Summer Dance International, la Fundació Víctor Ullate, Green Moon o el Ballet Nacional de Shangai.El jurat d’aquesta convocatòria està integrat per Jordi Bertran, gestor cultural i gerent de la Fundació de la Fira Mediterrània de Manresa; Àlvar Calvet, artista plàstic i professor de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona; Montserrat Icart, gestora cultural, especialista musical; Olga Xirinacs, escriptora; Eudald Roca, president del Consell Comarcal del Tarragonès i Montserrat Muñoz, presidenta de la Comissió de Cultura del Consell Comarcal del Tarragonès.
- Premi Tarragonès de Difusió Eutyches
Guanyadora: Associació Mediambiental La Sínia.
Associació situada a l’Hort de la Sínia, al costat mateix de la Reserva de fauna salvatge del riu Gaià. L’activitat principal és la producció ecològica i l’educació ambiental. Aquesta associació neix a mitjans de 1997, amb l’objectiu d’oferir serveis i activitats adreçades a les escoles, associacions de pares i mares, famílies i visitants amb la finalitat de donar a conèixer els valors de l’agricultura ecològica i l’entorn natural, cultural i històric del riu Gaià. La Sínia participa activament en la gestió de l’espai natural de la desembocadura del Gaià. Entre els seus projectes hi ha la restauració del bosc de ribera, la recuperació d’algunes espècies de flora i fauna, ha iniciat el projecte de captura de la tortuga de Florida i la reintroducció d’espècies autòctones, així com la creació d’un centre de divulgació de la tortuga d’aigua.El jurat d’aquesta convocatòria està integrat per Carles Abelló, director de Més Tarragona; Mercè Ribé, directora del diari El Punt; Francesc Roig, inspector en Cap dels Serveis Territorials d’Educació de Tarragona; Maria Elena Virgili, directora de l’Hemeroteca municipal de l’Ajuntament de Tarragona; Eudald Roca, president del Consell Comarcal del Tarragonès i Montserrat Muñoz, presidenta de la Comissió de Cultura del Consell Comarcal del Tarragonès.