Convocatòria del 2014

 

L’acte de lliurament dels Premis Tarragonès 2014 es va fer el divendres 17 d'octubre de 2014, a les 20h, al Casal Municipal de Creixell.

 

Acte de lliurament Premis Tarragonès 2014.

 

El Consell Comarcal del Tarragonès, seguint la seva línia de promoció de la cultura i servei als municipis, convoca, anualment, els Premis Tarragonès, en tres àmbits Investigació, Creació i Difusió. En aquesta edició comptem amb la col·aboració de l’empresa REPSOL.

Cada any es fa a un municipi de la comarca: el Catllar, Perafort, la Pobla de Mafumet, Renau, Salomó, Vilallonga del Camp, la Nou de Gaià, la Secuita, Vespella de Gaià, la Canonja, la Riera de Gaià, Tarragona, Vila-seca i Creixell.

La presentació va anar a càrrec de la periodista Roser Marquès i l’amenitzà un concert de les sopranos Tatyana Bogdanchikova i Daniela Sarmiento, acompanyades al piano per Victòria Fernández.

 

 • Setzena Beca d'Investigació Lucius Licinius Sura

  La Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.

  Premi: La dotació econòmica és de 2.450 € i la publicació del treball en el termini d’un any a la col·lecció Els llibres del Consell.

  El jurat d’aquesta convocatòria:
  Montserrat Duch, professora d'història contemporània de la URV.
  Jaume Massó, director del Museu Salvador Vilaseca de Reus.
  Jordi Roca, professor d'antropologia de la URV.
  Magí Sunyer, professor de filologia catalana de la URV.
  Antoni Virgili, president de la Comissió de Cultura del CCT

  El jurat després de valorar els projectes presentats va acordar per unanimitat concedir la beca a La població de Tarragona de la pesta negra a la fi de l'Antic Règim d'Eduard Juncosa.

  La persona que lliura la beca és el Sr. Josep Bertran, Responsable de Comunicació de Repsol a Tarragona.

   

 • Catorzè Premi de Creació Lucius Anneus Florus

L’objectiu d’aquest premi és estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca.

El reconeixement d’aquest premi és un guardó de l’artista Bartolozzi.

Les propostes les presenten les entitats i ajuntaments de la comarca.

El jurat d’aquesta convocatòria:

Jordi Bertran, gestor cultural.

Lurdes Malgrat, escriptora i directora de l'Escola de Lletres de Tarragona.

Rosa Ricomà, directora del Museu d'Art Modern de Tarragona.

Francesc Roig, Inspector en Cap dels Serveis d'Educació a Tarragona.

Antoni Virgili, president de la comissió de cultura del CCT.

El jurat ha acordat per unanimitat, després de valorar les propostes presentades, donar el Premi Tarragonès de Creació a l'artista plàstic Àlvar Calveten reconeixement a la seva trajectòria creativa, en la qual s'ha de destacar el diàleg que estableix entre la creació i diferents col·lectius desfavorits: presos, prostitutes, immigrants, cecs..., tenint sempre present l'aspecte pedagògic en el seu projecte creatiu.

Des dels inicis l'Àlvar Calvet busca una forma d'expressió pròpia. Combina les seves dues professions, la de creador plàstic i la de professor d'art, que per a ell tenen gran importància. De fet, la docència és l'element que marca gran part de la seva obra en un intent de comunicar-se amb l'espectador. Treballa paral·lelament dos eixos; d'una banda, la pintura abstracta i, de l'altra, fa una exploració de la nostra societat, demanant la col·laboració a grups de persones a les quals convida a intervenir en l'elaboració material d'alguna obra o bé responent preguntes sobre aspectes essencials de la seva vida i personalitat. Fa un procés que el porta a aprofundir sobre la realitat de l'obra d'art, sobre el seu significat, sobre el seu paper en la nostra societat, sobre la relació que es oóna entre el món de la creació artística i diferents col·lectius minoritaris o considerats marginats. L'objectiu de la seva trajectòria és unir art i vida.

La persona que lliura el premi és el president del CCT, Sr. Frederic Adan.

      

 • Catorzè Premi Tarragonès de Difusió Eutyches

  L’objectiu d’aquest premi és assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.

  El reconeixement d’aquests dos premis és un guardó de l’artista Bartolozzi.

  Les propostes les presenten les entitats i ajuntaments de la comarca.

  El jurat d’aquesta convocatòria:
  Carles Abelló, director i cap de continguts del Més Tarragona i Més Reus.
  Jaume Garcia, director del diari digital Tarragona21.
  Rosa Maria Codines, presidenta d'Òmnium Cultural al Tarragonès.
  Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona.
  Frederic Adan, president del CCT.
  Antoni Virgili, president de la Comissió de Cultura del CCT.

  El jurat ha acordat per unanimitat, després de valorar les propostes presentades, donar el Premi Tarragonès de Difusió a l'Associació Cultural Embruix del Morell, en reconeixement a la seva trajectòria de 35 anys, durant els quals ha treballat d'una manera transversal en la recuperació i difusió de la cultura popular i tradiconal. Destacar, d'una manera especial, la seva tasca com a motor d'integració i cohesió social i la capcitat de créixer i aconseguir relleu generacional.

  L'objectiu principal de l'entitat és el de difondre els elements propis de la nostra cultura i les nostres tradicions. L'entitat no ha parat de créixer i s'ha organitzat en diferents seccions: cercaviles (amb cap grossos, xanquers, manotes...), secció de grallers i timbalers, els gegants, el ball de diables, el drac, ball de capgrossos petits, ball de capgrossos grans, ball de diables petit i l'espectacle de la Zeuzera Pyrina. Tot i que l'àmbit d'actuació és el Morell, també han fet actuacions en diferents llocs de Catalunya, País Valencià, d'andorra i d'Aragó, entre d'altres. Un tret diferencial és que els elements que composen les diferents seccions són de tipus artesanal, realitzats per membres del grup o per col·laboradors, entre els quals el Martí Royo i l'antoni Mas. és un clar exemple que des de la societat civil es va construint i consolidant l'espai de la cultura nacional.

  Les persones que lliuren el premi són el Sr. Antoni Virgili, president de la comissió de cultura del CCT i el Sr. Francesc Sentís, regidor de cultura de Creixell.

  L’acte el van cloure l'alcalde de Creixell Sr. Jordi Llopart i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Frederic Adan.

   

 • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D