Recursos per a la prevenció: "I tu què faries?"

Una eina per a persones que vulguin treballar amb joves des de la prevenció en l'àmbit de salut, resolució de conflictes, gènere...

La salut és un dels eixos en la vida de les persones de la que majoritàriament se’n parla quan ja és massa tard: quan ja no es té o quan comença a estar en risc. En aquests casos són especialistes, els i les professionals de la sanitat, qui se n’encarreguen d’intervenir.

 Afortunadament cada vegada hi ha més consciència dels riscos associats a una disminució del nostre benestar (tant físic com emocional) i de la necessitat de tenir uns hàbits saludables per evitar-los. Una gran preocupació de les famílies és que els i les seves joves gaudeixin d’una vida plena sense malestar, sense addiccions, sense depressions ni violències...

 Moltes vegades els i les professionals que treballem amb joves, detectem la necessitat d’aprofundir en determinats temes per l’angoixa emocional que pateixen i els riscos que decideixen córrer, conscients o no de les conseqüències a mig i llarg termini. A més a més, en els espais joves, entitats esportives o centres educatius on desenvolupem la nostra professió es genera una interlocució privilegiada per posar fil a l’agulla i aportar el nostre gra de sorra per a la promoció d'hàbits saludables, fer evidents possibles conductes de risc i si més no convidar a la reflexió, però de vegades ens falten eines...

 I aquí és on entra en joc aquest material per treballar des de la prevenció. Consisteix en unes imatges d'espais per on el jovent es mou habitualment (on apareixen elements de risc i de protecció) i les acompanya una guia que aporta tant propostes de dinàmiques com continguts per ampliar coneixements.

 Ha estat pensada per ser un recurs que es pugui dinamitzar fàcilment, flexible en el seu ús i que doni la possibilitat de treballar diverses temàtiques a diferents nivells: la salut emocional, els hàbits alimentaris, els tatuatges i piercings, característiques físiques que acomplexen o les addiccions a substàncies legals i il·legals i també a les pantalles. Fins i tot permet fer visibles les possibles violències i la diversitat de gènere, les relacions intrafamiliars o l’afectivitat...  I a més a més s'han creat 6 personatges que des del joc de rol poden afavorir el treball de l'empatia i la tolerància cap a la diferència i la diversitat.

Per això, tothom qui vulgui reflexionar i prendre consciència de les múltiples situacions, contextos i tipologia de persones existents trobarà aquí una eina útil per treballar la prevenció.

 El material està disponible en format físic com a exposició (com es pot veure a la imatge) i com a cartolines+guia tamany A5 per facilitar-ne l'ús. També en format virtual a compartir sota sol·licitud. S'ha elaborat amb l'Associació H2O i s’ha pogut dur a terme gràcies al suport econòmic de la Diputació de Tarragona. La Direcció General de Joventut de la Generalitat ha finançat la seva digitalització i la impressió de guies per distribuir a les Oficines Joves de tot Catalunya.

Si esteu interessats en obtenir més informació o tenir-hi accés només cal que ens ho feu saber mitjançant correu electrònic a o bé al telèfon 977244500.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D