358 JOVES PARTICIPEN EN L’ENQUESTA DEL SERVEI COMARCAL DE JOVENTUT

Hi han participat 358 joves entre 15 i 30 anys. Tots ells han respost 45 preguntes sobre àmbits diversos, informació que ha de servir com un dels elements a tenir en compte per dotar de coherència les polítiques de Joventut que es recolliran en el Pla Local de Joventut elaborat per les tècniques compartides comarcals en 8 dels pobles.
358 JOVES PARTICIPEN EN L’ENQUESTA DEL SERVEI COMARCAL DE JOVENTUT

Impatge d'una de les esquiades promogudes cada any entre el jovent de la comarca.

Durant els mesos de març i abril, des del Servei Comarcal de Joventut s’ha dut a terme una enquesta al jovent d’alguns municipis de la comarca, amb l’objectiu de conèixer la seva realitat i també recollir les seves propostes per tal de poder planificacar les polítiques de Joventut locals del 2020 al 2023.

Als municipis on s'ha efectuat l'enquesta és en aquells en què compten amb un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès per al desenvolupament de polítiques de Joventut, a través del qual també tenen la possibilitat de disposar de suport tècnic des de l’ens supramunicipal. Es tracta del El Catllar, Creixell, Perafort, La Riera de Gaià, La Secuita, La Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp, Els Pallaresos i s’hi ha afegit l’Ajuntament de Renau tot i no tenir vigent encara cap document d’acord.

El resultat ha estat la participació d’un total de 358 joves entre 15 i 30 anys. Tots ells han respost 45 preguntes sobre àmbits diversos, informació de la seva realitat que ha de servir com un dels elements a tenir en compte per dotar de coherència les polítiques de Joventut que es recolliran en el Pla Local de Joventut elaborat per les tècniques compartides comarcals en 8 dels pobles.

No és l'única eina que s’utilitza per a l’anàlisi de la realitat juvenil, doncs aquesta també es nodreix d’entrevistes amb els professionals que atenen el jovent dels municipis, els centres educatius, les entitats i el coneixement dels propis regidors. Les enquestes, al ser anònimes, mostren una realitat de primera mà pel que fa a comportaments de risc durant l’adolescència i la percepció que tenen dels mateixos.

Les temàtiques tractades i els resultats

El grup majoritari de persones que han respost les enquestes es trobaven en la franja d’entre 18 i 24 anys, en primer lloc, i de 15  a 17 anys, en segon lloc. En la seva majoria, manifesten trobar-se a gust vivint en el seu municipi tot i que també fan evident les dificultats de mobilitat que tenen, que es realitzen en major part en transport privat propi o de familiars. D’altra banda, tot i estar a gust en la majoria de casos al poble, curiosament no tenen clar si els agradaria quedar-s’hi a viure, possiblement pel que indiquen les respostes a una altra de les preguntes: per les mancances de serveis, instal·lacions i activitats que tenen a un municipi petit (no era així en tots els municipis que disposaven de més recursos).

D’altra banda, la majoria destaquen que del seu poble, a part del grup d’amics, el que més els agrada és la festa major i la cavalcada de reis. En canvi hi troben a faltar espais disponibles per a ells i elles i més activitats com les que proposen: sortides organitzades a fer paintball, esquiar, ràfting, activitats culturals, etc, que cal dir que en, la majoria dels casos, es fan puntualment. Demanen sobretot, a excepció de pobles on ja es tenen, instal·lacions esportives, piscina, locals per a joves, etc., que com hem dit abans és un dels aspectes que valoren per quedar-s’hi o no a viure.

Es detecta que en els municipis on hi ha espai jove moltes vegades no hi van perquè consideren que és per a més petits i partir dels 18 anys ja no l’utilitzen.

Pel que fa a l’associacionisme, hi ha molta varietat en funció del municipi. Molts formen part d’una associació cultural o esportiva i alguns dels que no ho fan els agradaria fer-ho.

Les dades preocupants són en l’àmbit del consum de substàncies que generen dependència, àmpliament generalitzat i amb un inici a edats molt joves. Es tracta principalment de tabac, alcohol i cànnabis. Afortunadament però, també en la seva majoria, es tracta de consum de manera esporàdica en festes o caps de setmana. Quasi totes les respostes manifesten que coneixen l’efecte que causa el seu consum.

En salut sexual, la gran majoria han utilitzat prevenció amb un percentatge baix del jovent que manifesta haver mantingut relacions sense protecció tot i respondre àmpliament que en coneixen els riscos.

Pel que fa a la pregunta de si han patit violència i/o assetjament sexual, els percentatges no superen en cap cas el 30%, essent en la seva majoria violència verbal (paraules grolleres, insistència, etc).

En general, les enquestes a nivell municipal són molt útils per poder recollir l’opinió del jovent en aquesta època de confinament i treballar en la planificació de polítiques de joventut des dels ajuntaments.

Des del Servei Comarcal de Joventut agraeixen la participació de les 358 persones joves que han respost el qüestionari.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D