EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS ATÉN A 46 FAMÍLIES UCRAÏNESES DESPLAÇADES PER LA GUERRA
Tarragona, 9 de juny de 2022 - Per tal de garantir l’acollida de les persones desplaçades d’Ucraïna pel conflicte bèl·lic, arribades als municipis de la nostra comarca, l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABASS) del Consell Comarcal del Tarragonès va definir un circuit d’atenció coordinat entre els municipis, les persones professionals d’atenció social primària, el servei de primera acollida comarcal i professionals del Pla de contingència que coordina el Comitè de Refugiats de la Generalitat.
Amb aquesta acció es buscava facilitar a totes aquestes persones l’accés a l’assessorament jurídic/administratiu, psicològic, l’escolarització d’infants, l’accés a la sanitat pública, cobrir altres necessitats bàsiques, l’accés a la formació i al treball, entre d’altres aspectes.
Des del dia 2 de març i fins el 15 de maig de 2022, com a resultat d’aquest circuit abans mencionat, s’ha atès a 46 nuclis familiars desplaçats d’Ucraïna, assentats a 12 municipis dels 19 que conformen l’ABASS Tarragonès. Això suposa un total de 133 persones ateses: 62 homes, 11 dones i 60 menors, totes de nacionalitat Ucraïnesa. D’aquestes, 75 persones estan allotjades en cases de familiars o coneguts, 3 persones més estan en famílies d’acollida, 44 persones en habitatges cedits i les 11 persones restants estan en altres recursos habitacionals.
D’elles, 36 persones han estat derivades al Departament de Refugiats de la Creu Roja i 25 persones, una vegada derivades han desestimat al recurs. També cal mencionar que 14 persones han marxat a altres municipis de Catalunya i Espanya i 9 persones més han decidit retornar a Ucraïna.
La demanada principal de les persones refugiades són prestacions per cobrir necessitats bàsiques i assessorament jurídic/administratiu per tal de poder optar al permís de residència i treball. És important mencionar que tots els menors en edat d’escolarització obligatòria han estat escolaritzats i han pogut accedir al sistema sanitari.
Reforç de serveis
Per tal de poder atendre correctament a totes aquestes persones, s’ha reforçat el servei de traductors i intèrprets en ucraïnès, facilitant així la comunicació amb les persones desplaçades.
A més, s’ha ampliat la oferta formativa de cursos d’alfabetització en català per a tota la població en general, en un total de quatre cursos amb 15 persones per curs. Dos d’aquests cursos són gestionats pel Centre de Normalització Lingüística i els altres dos per les escoles d’adults municipals. També s’han realitzat sessions de benvinguda als municipis, amb la implicació del responsable polític. En aquests cursos se’ls hi ha explicat els serveis i recursos, així con la forma normalitzada d’accedir-hi, al mateix temps que des del servei de primera acollida comarcal s’ha ampliat la realització de mòduls formatius de coneixement de l’entorn i societat catalana.
Les persones ucraïneses s’han incorporat als grups de conversa en català del projecte Xerrem Junts de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, on els guies de conversa, persones voluntàries del municipi, també acompanyen a l’acollida i vincle amb els veïns i veïnes dels 6 municipis que acullen el projecte.
En l’actualitat s’està acabant de definir una línia d’atenció psicològica a través del SIAD comarcal, per atendre la situació d’estrès post traumàtic per conflicte bèl·lic, gràcies al suport de la Direcció General d’Igualtat i Feminismes.