EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS INICIA 10 CURSOS DE PRIMERA ACOLLIDA A DIFERENTS MUNICIPIS DE LA COMARCA
El Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) va donar el tret de sortida el passat mes de febrer a 10 cursos integrals del Servei de Primera Acollida a 10 municipis de la comarca del Tarragonès. Aquests cursos tenen la finalitat d’aconseguir la integració de les persones del municipi i emetre els Certificat de Primera Acollida necessaris.
La Fundació Privada en Xarxa, juntament amb el CCT, ha estat l’encarregada de posar en marxa els cursos, comptant amb dos professionals de l’educació per impartir les classes: la professora Raquel Lora Porras i l’Omar Navarro.
Aquests cursos, inclosos dins l'itinerari formatiu del Servei de Primera Acollida del Tarragonès, estan formats per 3 mòduls i 120 hores de durada en total. El primer mòdul rep el nom de ‘Mòdul A: competències lingüístiques bàsiques’, té una durada de 90 hores i pretén introduir a les persones a la llengua catalana, tant a les que s'inicien en la parla d'aquesta llengua o a les que la volen millorar. El següent és el ‘Mòdul B: coneixements laborals’ amb 15 hores de durada i proporciona eines bàsiques del món laboral i la seva inserció. I per últim, el Mòdul C, també consta de 15 hores i pretén donar un coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic.
Fins ara, els municipis del Tarragonès on s’han implementat aquests cursos són: Altafulla, Creixell, El Morell, La Canonja, La Pobla de Mafumet, La Riera de Gaià, Salomó i Vilallonga del Camp. A Altafulla i a Creixell s’han desglossat els participants en dos cursos diferents donada l’alta demanda i les particularitats dels assistents. Per tant, pel que fa al nombre d’assistents, els grups més nombrosos són els d’Altafulla i Creixell, juntament amb Salomó i La Canonja, que compten amb més de 10 participants en cada grup. La majoria de participants són dones d’entre 20 i 40 anys tot i que a poblacions com Vilallonga del Camp o El Morell trobem més homes.
Pel que fa a la nacionalitat de les persones que accedeixen a aquests cursos, la majoria provenen del Marroc o de països de Llatinoamèrica. A La Riera de Gaià, Creixell i Salomó, per exemple, totes les dones participants són d’origen marroquí. Tot i això, també hi ha participants provinents de Senegal, com és el cas del grup de Vilallonga del Camp.
Totes les classes s’estan impartint de manera presencial, mantenint sempre les mesures de prevenció necessàries: espais amplis, distància de seguretat, ús de mascareta, espais ventilats i utilització de gels desinfectants. Tot i que alguns assistents tenen connexió a Internet amb el seu dispositiu mòbil, la majoria prioritzen poder fer la classe de forma presencial.
Totes aquestes accions formatives s’estan desenvolupant i es desenvoluparan al llarg del 2021, amb previsió que finalitzin cap a l’octubre-novembre del mateix any.