EL PLE DEL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS APROVA UNA MOCIÓ SOBRE ELS PUNTS DE GUAITA

La moció, impulsada pels grups comarcals de la CUP-AMUNT i PSC-CP, va ser aprovada per unanimitat de tots els assistents.
EL PLE DEL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS APROVA UNA MOCIÓ SOBRE ELS PUNTS DE GUAITA

La moció reconeix la vital tasca que duen a terme els guaites forestals.

Els grups comarcals de la CUP-AMUNT i PSC-CP van presentar al ple del Consell Comarcal del Tarragonès, celebrat de forma telemàtica el passat 27 de maig arran de la situació d’emergència per Covid-19, una moció per reclamar la continuïtat dels punts de guaita per a la prevenció d’incendis a la comarca.

La moció reconeix la vital tasca que duen a terme els guaites forestals, grans coneixedors del territori que detecten ràpidament columnes de fum i les situen sobre el terreny, determinant les seves característiques i evolució perquè els serveis d’extinció puguin destinar-hi el recursos necessaris. Al Tarragonès no hi ha punts de guaita propis, però són dos punts situats a altres comarques els que donen cobertura al nostre territori. Un és el del Montmell a la comarca del Baix Penedès i l’altre el del Puig d’en Cama, localitzat al municipi de la Selva del Camp a la comarca del Baix Camp. Són dos punts geodèsics de primer ordre i que compten amb unes vistes privilegiades. Així doncs, tot i trobar-se en d’altres comarques vigilen gran part del Tarragonès.

El passat 14 d’abril, s’anunciava l’Acord de Govern de la supressió definitiva del cos de guaites forestals de la Generalitat de Catalunya, culminant així un procés engegat l’any 2012 amb el tancament de diferents punts de guaita que va deixar extenses àrees forestals sense vigilància. Aquesta decisió, basada en un canvi de model de detecció i vigilància dels incendis forestals per part de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPIS), no ha estat ben rebuda per nombrosos ajuntaments, col·lectius i entitats.

Davant aquesta situació, la moció aprovada sol·licita el manteniment dels punts de guaita del territori per la seva importància en la rapidesa dels avisos i la qualitat de les informacions aportades. A més, també sol·licita una major proximitat dels vehicles d'extinció en dies de risc extrem; així com també sol·licita el percentatge de visió de les càmeres que afecten la nostra comarca i el Sistema Prelitoral per aquesta campanya forestal.

La moció va ser aprovada per unanimitat de tots els assistents, amb 31 vots a favor.

 

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D