EL PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS PARTICIPA EN LA INAUGURACIÓ DE ‘TARRACRÒPOLIS'

La Corporació ha participat en el finançament de part d'aquest nou espai museogràfic destinat a explicar l’evolució històrica de l’acròpolis de Tarragona al llarg de vint-i-tres segles.
EL PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS PARTICIPA EN LA INAUGURACIÓ DE ‘TARRACRÒPOLIS'

Les autoritats convidades en el moment de la inauguració de l'espai.

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí Pla i Pla, ha participat aquest matí al Museu Bíblic Tarraconense en la inauguració, a porta tancada per la situació sanitària actual, d'un nou espai museogràfic destinat a explicar l’evolució històrica de l’acròpolis de Tarragona al llarg de vint-i-tres segles.

Cal destacar el fet que el Consell Comarcal del Tarragonès i el Museu Bíblic Tarraconense comparteixen estructures romanes d'aquest recinte monumental que estan integrades en el dia a dia i en el funcionament habitual de la nostra corporació. Ara, amb aquest nou projecte que avui s'ha inaugurat, les restes que conserva el Consell Comarcal del Tarragonès es podran visualitzar des de l'espai 'Tarracròpolis' permetent així entendre de forma molt més gràfica i visual el discurs museogràfic. Cal destacar que la Corpopració ha participat, a través de la signatura d'un conveni i la cessió d'una subvenció, en part de les obres del projecte.

Per a la materialització d’aquest projecte s’ha habilitat un espai a la planta baixa del Museu Bíblic Tarraconense en què es pot veure un audiovisual —en català, castellà i anglès— amb l’evolució de la història de l’acròpolis, dues maquetes a escala 1:200 que recreen el recinte de culte imperial romà i la Catedral construint-se cap a l’any 1275, en l’època medieval; tretze inscripcions que van des de l’època romana fins als nostres dies, una col·lecció amb monedes de diferents èpoques i catorze gravats originals que mostren planimetries històriques i imatges de l’acròpolis com finestres obertes al passat. Els continguts es complementen amb diverses reconstruccions arquitectòniques i un conjunt de reproduccions en 3D de les inscripcions que s’exposen i que es troben publicats a la plataforma Sketchfab.

La sala està en connexió amb les restes arqueològiques i històriques que el Museu conserva en el seu edifici i subsòl i permet al visitant penetrar en les entranyes de l’acròpolis visitant les fonamentacions romanes d’una de les exedres del recinte de culte imperial, cisternes històriques i el refugi antiaeri de la Guerra Civil que va acollir en el seu moment més de set-centes persones.

Del coneixement científic a la divulgació

Aquest projecte, que pretén impulsar la disseminació del coneixement científic, està liderat pel Museu Bíblic i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), sota la direcció del Dr. Andreu Muñoz i del Dr. Josep Maria Macias, i es troba vinculat a quatre projectes científics que s’estan desenvolupant o ja han estat desenvolupats.

En la part museogràfica de Tarracròpolis ha col·laborat el Museu Diocesà de Tarragona cedint algunes peces de la seva col·lecció, el Museu Sefardí de Toledo i, en el seu finançament, diferents institucions: el Consell Comarcal del Tarragonès, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología —Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades—, la Diputació de Tarragona, la Fundació Privada Mútua Catalana i el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D