EL SERVEI COMARCAL DE JOVENTUT FA UN BALANÇ MOLT POSITIU DE LES ACCIONS DUTES A TERME AL LLARG DEL 2023

L’acompanyament del jovent del Tarragonès en l’àmbit de l’ocupació, i la prevenció en l’àmbit de la salut i la resolució de conflictes han estat eixos centrals de les accions que s’han dut a terme.
EL SERVEI COMARCAL DE JOVENTUT FA UN BALANÇ MOLT POSITIU DE LES ACCIONS DUTES A TERME AL LLARG DEL 2023

Imatge d'un dels grups de treball.

Tarragona, 23 de gener de 2024 - El Servei Comarcal de Joventut, promogut pel Consell Comarcal del Tarragonès, ha fet un balanç molt positiu de les accions dutes a terme al llarg del 2023 així com de la resposta obtinguda per part del jovent de la comarca que ha participat en les mateixes.

L’any que ha acabat ha tingut com un dels eixos centrals d’actuació en matèria de joventut el treball en centres educatius i espais joves en matèria de prevenció de salut i resolució de conflictes. Conjuntament amb l’entitat H2O i amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, s’han impulsat diversos tallers en aquest àmbit aprofitant recursos comarcals com una exposició i una guia de treball cooperatiu que porta per títol ‘I tu, què faries?’. Aquesta ha estat útil al jovent per treballar aspectes com l’empatia i ha permès la reflexió i el debat sobre temes diversos d’interès juvenil. En total, s’han dut a terme 56 tallers en què hi han participat uns 1.400 alumnes de 4rt d’ESO d’alguns centres  educatius de la comarca, a més d’algun espai jove. El material actualment es troba a l’Institut Vidal i Barraquer, on l’alumnat de 2n de Cicle Formatiu de Grau Superior d’Animació Sòcio-Cultural i Turística el farà servir per crear dinàmiques i treballar amb companys del centre que estiguin estudiant altres cicles. Es preveu que aquest 2024 es continuï amb aquestes dinàmiques i, més encara, en un moment on aquesta temàtica està tant en el punt de mira de les polítiques públiques davant situacions que han posat en alerta professionals que treballen amb infants i joves, com les addiccions a les pantalles, les relacions entre iguals, la discriminació per qüestions de gènere, etc.

Com a balanç del 2023 destaquen també els 13 tallers impartits per part de les referents d’ocupació juvenil a diferents instituts de la comarca. En total s’han atès 11 grups d’ESO, 2 grups de FPI, a més de dur a terme tutories individualitzades, arribant a un total de 263 alumnes.  Els tallers realitzats s’han centrat en xerrades sobre FPI; xerrades sobre la inserció laboral del Cicles Formatius al Camp de Tarragona; dinàmiques de motivació per evitar l’abandonament dels estudis obligatoris; o tallers d’inserció i sortides, entre d’altres. Aquests tallers s’oferiran novament aquest any als centres educatius dels municipis que no disposen de referents d’ocupació juvenil propis.

Joves amb Talent i Hexàgon d’Art Jove

En xarxa amb els Serveis de Joventut de la demarcació de Tarragona (Oficines Joves del Baix Penedès, Alt Camp, Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà i Oficina Jove i Consell Comarcal del Tarragonès) se segueix en marxa amb dos programes de gran interès també. Es tracta de ‘Joves amb Talent’ (promogut pel Consell Comarcal del Baix Camp) i ‘Hexàgon d’Art Jove’ (promogut pels Consells Comarcals del Baix Penedès i la Conca de Barberà). ‘Joves amb Talent’ promou la formació de la gent jove en l’àmbit de l’agricultura regenerativa, mentre que el projecte ‘Hexàgon d’Art Jove’ vol facilitar espais d’exposició a les 6 comarques per a totes les persones joves que tenen creacions artístiques de qualsevol tipus per exposar. En aquests moments tots dos projectes estan en marxa i es poden presentar sol·licituds per participar.

L'Oficina Jove, un espai de referència

L’Oficina Jove del Tarragonès, gestionada conjuntament per l’Ajuntament de Tarragona, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Tarragonès, ofereix un servei de gran utilitat per a tot el jovent de la comarca.

L’ens supramunicipal aporta durant un matí la tasca d’una professional que atén i assessora les persones joves que volen informació o es volen inscriure a la Garantia Juvenil, així com a la borsa del Servei Municipal d’Ocupació. A més  el Consell Comarcal del Tarragonès forma part del Comitè Gestor i del Comitè Tècnic, garantint també l’abast comarcal de l’Oficina Jove mitjançant les atencions municipals. Justament fa uns dies es va donar a conèixer que aquest 2024 hi ha un nou servei en el marc del Programa de Suport a l’Orientació Juvenil que oferirà una atenció encara més personalitzada per a aquelles persones joves que tenen més difícil la inserció, alhora que s’intervindrà també en els centres educatius de Tarragona ciutat.

Cal esmentar que durant el 2023, s’han dut a terme un total de 3.055 atencions amb 6.035 persones usuàries des de l’Oficina Jove i 266 i 1.191 consultes des dels Punts Joves de la comarca que garanteixen a través de la figura de la tècnica mancomunada, l’abast comarcal de l’Oficina Jove als municipis que tenen conveni amb el Consell Comarcal.

Les persones que vulguin rebre més informació o assessorament poden visitar l’apartat de Joventut de la pàgina web del Consell Comarcal de Tarragonès (www.tarragones.cat) o bé escriure un correu electrònic a joventut@tarragones.cat. També poden contactar-hi directament a través del perfil d’Instagram @joventut_tarragones. Pel que fa a la informació juvenil i atenció en matèries diverses des de l’Oficina Jove del Tarragonès es pot trucar al telèfon 977 25 18 73.

  • Compartir a
arxivat sota:
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D