Dijous 29 de Setembre de 2022

ES REPRÈN EL PROJECTE FORMATIU PER OBTENIR EL CERTIFICAT DE PRIMERA ACOLLIDA MITJANÇANT CLASSES PRESENCIALS I ON-LINE

La formació s’ha iniciat en sis municipis del Tarragonès amb un total de 75 persones inscrites. Aquestes activitats formatives s’han hagut d’adaptar a la nova normalitat i a les mesures que contemplen els plans de contingència per la COVID-19
ES REPRÈN EL PROJECTE FORMATIU PER OBTENIR EL CERTIFICAT DE PRIMERA ACOLLIDA MITJANÇANT CLASSES PRESENCIALS I ON-LINE

Participants dels mòduls formatius de Creixell.

El Consell Comarcal del Tarragonès, a través de la seva l’Àrea Bàsica del Departament de Benestar Social, ha iniciat de nou en sis municipis de la comarca els mòduls formatius necessaris per obtenir el Certificat de Primera Acollida. Aquesta formació s’imparteix d’acord als objectius de l’Addenda 2020 al Contracte Programa 2016-2019 fitxa 7, en el marc del Servei d’Acollida del Tarragonès.

Els municipis en què s’ha posat en marxa de nou aquesta formació són: Altafulla, Creixell, El Morell, La Riera de Gaià, Salomó i Vila-seca, amb un total de 75 persones inscrites.

Els mòduls A, B, C i D suposen 165 hores de formació, que coordina l’equip del Pla de Migracions i Ciutadania del Departament de Benestar del Consell Comarcal.

Aquestes activitats formatives s’han hagut d’adaptar a la nova normalitat i a les mesures que contemplen els plans de contingència per la Covid-19. Així doncs, per primera vegada, s’estan realitzant simultàniament les classes de forma presencial i on-line per videoconferència. Es treballa amb dues plataformes: Jitsi Mee i Whatsapp, ja que els dos sistemes són gratuïts, àgils i fàcils d’utilitzar.

Quatre mòduls diferents

El Mòdul A- Curs d’alfabetització en català Lletres per a Tothom consta de 90 hores teòriques i 30 hores de pràctica. La part teòrica la realitza d’una banda l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatures Catalanes (APPELC) i de l’altra una tècnica contractada per la Generalitat de Catalunya. La part pràctica s’impulsa mitjançant conveni de col·laboració amb la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) amb el projecte Xerrem Junts que promou grups de conversa en català.

Els Mòduls B (Curs de coneixements laborals), C (Curs coneixement de la societat catalana i del seu marc jurídic) i D (Prevenció de violència masclista) que consten de 15 hores cada un, sumant un total de 45 hores, els realitzen els tècnics del Servei de Primera Acollida Comarcal i la tècnica de la Generalitat

Els objectius

Amb la realització dels mòduls es pretén millorar la comunicació de les persones nouvingudes, afavorir  la seva autonomia, accés als serveis normalitzats i generar espais de relació i convivència amb els veïns i veïnes, facilitant que les persones que s’inscriguin i acreditin un 75% d’assistència puguin obtenir el Certificat de Primera Acollida.

Els cursos estan iniciant-se aquestes primeres setmanes d’octubre en diferents espais municipals, mentre que en el cas concret de la Riera de Gaià es duen a terme l’Aula de Natura de l’Associació Mediambiental la Sínia.

Formació online i presencial alhora

Com s’esmentava abans, aquesta formació s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies actuals i als plans de contingència per la Covid-19. D’aquí la combinació de la seva modalitat presencial i online alhora. Per tal de poder materialitzar aquesta formació, s’utilitza un espai amb connectivitat cedit pel municipi o una de les associacions d’aquest, des d’on el professor, una vegada per setmana, fa un seguiment presencial dels aprenentatges dels alumnes, distribuïts en grups bombolla de 5 persones.

A més, cal destacar que els alumnes, durant la primera setmana d’inscripcions, han rebut una formació específica per tal de combatre la bretxa digital, conèixer la forma d’accedir a les plataformes on-line i practicar l’ingrés a la classe amb la voluntat de perdre la por a connectar-se. La majoria d’alumnes es connecten des del mòbil utilitzant les pròpies dades.

Cal destacar que els alumnes valoren positivament la formació des de casa, ja que la parella o els fills es poden afegir a aquesta formació. Així doncs, l’aprenentatge on-line és converteix en una activitat de família. A més, el fet de treballar presencialment i on-line permet que, en cas de confinament, un alumne pugui continuar la formació des de casa i no s’interrompi l’assistència al curs.

El fet de treballar on-line, permet també que persones d’altres municipis, puguin seguir el curs telemàticament i dona resposta a persones que necessiten la formació i no es poden desplaçar. En aquest sentit, tothom de la comarca, independentment d’on visquin poden accedir als recursos.

En un dels municipis, s’ha pogut fer una classe totalment on-line per a 9 persones, mentre que a la resta de municipis, la proporció és 5 persones presencials i la resta on-line.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D