Dijous 12 de Desembre de 2024

IMPULS DE LA PARTICIPACIÓ DEL JOVENT PER ELABORAR PLANS LOCALS DE JOVENTUT AL TARRAGONÈS

El Servei Comarcal de Joventut està duent a terme enquestes entre el jovent per conèixer la seva opinió i per tal que les actuacions que es proposin tinguin coherència amb les necessitats detectades.
IMPULS DE LA PARTICIPACIÓ DEL JOVENT PER ELABORAR PLANS LOCALS DE JOVENTUT AL TARRAGONÈS

Imatge d'una de les sessions amb jovent de la comarca.

Tarragona, 19 de novembre de 2024 - Des del Servei Comarcal de Joventut del Tarragonès es treballa perquè des dels ajuntaments es doni resposta a les necessitats del jovent de la comarca, amb polítiques adaptades a cada territori. Aquesta és una tasca que es dificulta en aquells municipis de menys de 5.000 habitants que no compten amb professionals de Joventut. Per aquest motiu, des del Consell Comarcal s’ofereix  assessorament i suport tècnic tant a polítics com a professionals per tal que sigui possible.

Això es fa a nivell de treball en xarxa, en què es duu a terme una tasca de comunicació i coordinació amb municipis que disposen d’algun/a professional que treballa per al jovent (com és el cas del Morell i altres municipis més grans com Altafulla, Roda de Berà i Torredembarra). I també es fa més detalladament amb els municipis en què la figura del professional de Joventut és inexistent. Amb aquests, el Consell Comarcal del Tarragonès té signats convenis de col·laboració per tal que disposin de la figura de la tècnica compartida. Aquests municipis són Creixell, El Catllar, La Secuita, La Pobla de Mafumet, La Pobla de Montornès, La Nou de Gaià, Vilallonga del Camp, Perafort, La Riera de Gaià i Els Pallaresos.

Una de les tasques que s’està duent a terme en aquests moments és la redacció dels Plans Locals de Joventut, que tenen una vigència de 4 anys i que arriben ara al seu termini. Aquest és el document que marca l’estratègia de treball amb el jovent, adaptada a cada realitat local i a la voluntat de cada equip de govern. Un dels seus punts principals és la diagnosi per tal que les actuacions que es proposin i pressupostin tinguin coherència amb les necessitats detectades i els objectius plantejats. Allò imprescindible per tenir aquesta anàlisi de la realitat juvenil és preguntar als mateixos joves. Aquesta tasca és la que ara mateix, i des de fa uns mesos, centra l’atenció del Servei.

De quina manera s’arriba a aquest jovent?

Les vies són diverses, tant des de la realització de grups de discussió als espais joves (amb la col·laboració de les entitats de dinamització que gestionen els mateixos); com des dels espais de debat a centres educatius de Secundària, que acullen alumnat d’aquestes poblacions i que obren les portes a les professionals de Joventut del Consell per tal que es puguin recollir les principals demandes.

Una tercera via són els qüestionaris. N’hi ha de dos tipus: per a menors de 18 anys i per a majors d’edat, on s’entra més al detall sobre qüestions de situacions de risc viscudes. Les preguntes són sobre diverses temàtiques que serviran per treballar en els reptes marcats pel nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya (treball, educació, salut i medi ambient, participació i espai públic, equitat i inclusió juvenil, etc.) i també per recollir les demandes i propostes de la gent jove. Aquests qüestionaris són individuals i totalment anònims per garantir la màxima sinceritat i confidencialitat.

Amb les primeres intervencions realitzades a la comarca, es comprova que la gent jove no està acostumada a què se’ls hi pregunti què pensen i què volen, i confien poc en què es tingui en compte la seva opinió. Moltes vegades la feina que es desenvolupa des del Servei és intentar empoderar el jovent per tal que esdevinguin ciutadans de ple dret, amb interès per allò que passa en el seu entorn més immediat, i perquè s’arrelin al municipi i hi participin activament. És per aquest motiu que cal actuar en aquest sentit, educar per participar, i alhora sensibilitzar la gent adulta perquè canviï la visió que té d’adolescents i joves, amb una resposta real a les seves demandes.

Per rebre el link dels qüestionaris o obtenir més informació sobre la normativa i les polítiques de joventut locals, hi ha un apartat actualitzat a la web www.tarragones.cat. A més, també es posa a disposició de la gent de la comarca l’adreça de correu joventut@tarragones.cat i l’instagram @joventut_tarragones.

  • Compartir a
arxivat sota:
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D