Dimecres 5 de Octubre de 2022

L’OFICINA D’HABITATGE DEL TARRAGONÈS TRAMITA, DURANT EL 2020, UN 30% MÉS D’EXPEDIENTS D’AJUTS AL PAGAMENT DEL LLOGUER, ARRIBANT ALS 2000

Els sol·licitants dels ajuts tramitats pel Consell Comarcal del Tarragonès són, principalment, de Salou (848), Torredembarra (444), Roda de Berà (118), Constantí (118), Creixell (96), Altafulla (66) i la Pobla de Mafumet (60). Durant el 2020, el volum d’ajuts gestionats han suposat un import de 2.378.358 euros
L’OFICINA D’HABITATGE DEL TARRAGONÈS TRAMITA, DURANT EL 2020, UN 30% MÉS D’EXPEDIENTS D’AJUTS AL PAGAMENT DEL LLOGUER, ARRIBANT ALS 2000

L'Oficina va establir un sistema de cita prèvia, prenent les mesures de seguretat adients.

L’Oficina d’Habitatge i la Borsa de Mediació del Tarragonès apropa i facilita als ciutadans de la comarca la gestió de serveis i ajuts relacionats amb l’habitatge. El servei està integrat dins de la Xarxa d’Oficines Locals d’Habitatge (OLH) mitjançant conveni amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Dona servei a tots els municipis de la comarca, excepte els de Vila-seca i Tarragona, que compten amb OLH pròpia, i la Canonja a la qual se li dona servei a través de l’OHL de Tarragona.

L’Oficina d’Habitatge del Tarragonès va atendre durant el 2020 un total de 3.561 consultes presencials. Les actuals circumstàncies han fet que tant les consultes telefòniques com les gestions fetes per correu electrònic o telemàticament hagin estat de més de 10.000 en cada cas.

Una de les activitats més intenses que gestiona aquesta oficina són els tràmits de programes socials que inclouen la gestió d’expedients de prestacions puntuals i urgents al pagament de l’habitatge i la gestió d’ajuts permanents per al pagament dels lloguers.

El nombre de sol·licituds tramitades ha estat el següent:

- Prestacions d’ajuts al lloguer: 1.569

- Convocatòria extraordinària COVID: 380

- Prestacions d’urgència especial: 51

Prestacions d’ajuts al lloguer

Durant el termini en què les convocatòries han estat obertes, s’han gestionat i tramitat 1.569 ajuts per al pagament del lloguer (11 procedents de renovació de convocatòries d’anys anteriors, 1.411 de nova convocatòria i 147 destinats als majors de 65 anys), la qual cosa representa un increment d’un 10% respecte els expedients gestionats el 2019.

El volum d’ajuts gestionats han suposat un import de 1.982.100,61 euros, el que representa un augment d’un 11% respecte l’any anterior.

Cal destacar que la convocatòria d’ajuts al lloguer per els majors de 65 anys es va fer telefònicament durant el confinament. Des de l’Oficina d’Habitatge del Consell Comarcal del Tarragonès es trucava a les persones beneficiàries que tenien ajuts d’anualitats anteriors i es comprovaven, telefònicament, una sèrie de dades. Si complien els requisits s’activava l’ajut. En total es van fer 147 expedients, que desprès han anat completant la documentació.

Quan es va obrir la convocatòria ordinària d’ajuts al lloguer 2020, a finals de maig, es va reobrir l’Oficina, amb la finalitat d’apropar els ajuts al màxim nombre de persones possibles. Es va traslladar l’atenció al públic a la planta baixa, establint un sistema de cita prèvia i prenent les mesures de seguretat adients.

El servei és va reforçar fins el punt que el nombre de cites prèvies ofertes va ser superior a la demanda. Ningú es va quedar sense ser atès. Tot i que les sol·licituds també és podien presentar telemàticament es varen atendre durant aquell període 980 persones.

Convocatòria extraordinària Covid

S’ha gestionat una convocatòria especial Covid en què s’han presentat 380 sol·licituds, de les quals 254 (el 67%) pertanyen al municipi de Salou. L’import total d’ajuts destinats a Covid ha estat de 323.758 euros.

Prestacions d’urgència especial

Pel que fa a les prestacions d’urgència especial, durant el 2020 es van tramitar un total de 51 expedients, una xifra més alta que la d’anys anteriors (la qual cosa representa un increment del 35%). A diferència de la convocatòria d’ajuts al lloguer, la tramitació d’expedients d’urgència especial està oberta tot l’any. L’import dels ajuts per a prestacions d’urgència especial ha estat de 72.500  euros.

Borsa d’Habitatge

Un altre servei que presta l’Oficina d’Habitatge del Tarragonès és el de la Borsa d’Habitatge que gestiona el programa de mediació per al lloguer social d’habitatges desocupats, que té com a finalitat posar en lloguer aquests habitatges a un preu assequible, mitjançant un servei d’assessorament i mediació entre els demandants de lloguer i els propietaris. Es facilita doncs la formalització de contractes de lloguer amb un seguit de garanties i avantatges per ambdues parts, incrementant així el parc d’habitatges gestionat per les administracions públiques per facilitar l’accés a una llar al sector de la població amb ingressos més baixos.

Durant el 2020 es van signar 12 contractes nous de lloguer, en relació a habitatges que s’incorporen a la Borsa. En total, la Borsa del Tarragonès gestiona un parc de 59 habitatges a preus assequibles, distribuïts per diferents municipis de la comarca. Les xifres són molt semblants a les corresponents al 2019.

  • Compartir a
arxivat sota:
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D