LLIURAMENT DELS PREMIS TARRAGONÈS 2015 A TORREDEMBARRA

L’acte de lliurament, que es fa cada any en un municipi diferent de la comarca, enguany s'ha fet al Pati del Castell de Torredembarra.

La presentació ha anat a càrrec de l’actor Fermí Fernández i ha estat amenitzat per  un concert de Fito Luri (guitarra i veu) i Xavier Pié (saxo soprano), “Un país que es diu tu i jo”.

 

Els premis lliurats són els següents:

 

DISSETENA BECA D’INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA

 

La Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis quela componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.

Premi: La dotació econòmica és de 2.450 € i la publicació del treball en el termini d’un any a la col·lecció Els llibres del Consell.

El jurat va concedir la beca al projecte Poder local, govern i assistència pública: l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Josep Barceló.

Gràcies a la col·laboració de l’empresa REPSOL podem garantir la convocatòria d’aquests Premis.

 

QUINZÈ PREMI DE CREACIÓ LUCIUS ANNEUS FLORUS

L’objectiu d’aquest premi és estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca.

El jurat va concedir el Premi Tarragonès de Creació a l’escriptor i professor Jordi Tiñena en reconeixement a la seva trajectòria creativa com escriptor, destacant l’univers tarragoní que crea en la seva obra novel·lística. I, també, per la projecció de la literatura catalana, tant en l’àmbit educatiu com general,  amb la divulgació creativa dels clàssics.                                                                                                                           

El Jordi Tiñena és catedràtic d’educació secundària, doctor en filologia catalana amb una tesi sobre la novel·la històrica catalana vuitcentista i llicenciat en filologia hispànica. És autor de les novel·les Mort a Menorca, Un dia en la vida d’Ishak Butmic (Premi Ciutat d’Alzira, 1994), Els vespres de don Magí Castellarnau (primera novel·la que va escriure ambientada a Tarragona), La dona del grill, El Comediant de Perpinyà, Dies a la ciutat (situada a la Tarragona del segle XVI, aquesta novel·la guanya el Premi Pin i Soler de narrativa 1998), L’ombra del coronel, El mercant, Peix de gat (ambientada al Serrallo, el barri pescador de Tarragona) i El gos suïcida, publicada el 2012. Amb finalitats educatives, ha fet versions al català modern d’obres clàssiques medievals, entre elles Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, Curial e Güelfa, l’Spill, de Jaume Roig i Lo Somni, de Bernat Metge.

 

QUINZÈ PREMI DE DIFUSIÓ EUTYCHES

L’objectiu d’aquest premi és assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.

 

El jurat va concedir el Premi Tarragonès de Difusió a l’Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès en reconeixement a la seva trajectòria, que es va iniciar l’any 1976, amb una implicació i participació desinteressada dels veïns del poble, amb la voluntat de difondre aquesta manifestació dela cultura popular i tradicional, avui en dia, tan arrelada al municipi.

Les representacions del Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès es van iniciar l’any 1976 sota l’organització de l’entitatcultural Amicsde Montornès i avui sota la direcció de l’entitat proposada Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès.

El Pessebre Vivent neix i es desenvolupa des d’aleshores, gràcies a la participació desinteressada de molta gent, amb l’objectiu de mantenir les manifestacions dela cultura populari tradicional arrelades al poble. Sense la col·laboració d’aquestes persones no hauria estat possible arribar aquest any a la celebració de la quarantena edició.

Als primers anys, l’itinerari feia un simple recorregut per diferents moments de la vida de Jesús, juntament amb escenes de tradicions populars catalanes i de la vida quotidiana dels nostres pares i avis, dedicats a la pagesia. Però l’evolució del Pessebre ha anat acompanyada també d’una transformació dels diferents espais, del material utilitzat, dels accessos i de les instal·lacions de serveis, gràcies al treball voluntari de tot el poble.

 

(Veure fotos)

 

 

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D