LLIURATS ELS CERTIFICATS DE PRIMERA ACOLLIDA A 16 DONES DE SALOMÓ
Tarragona, 29 d'abril de 2024 - El passat divendres 19 d’abril, un total de 16 dones residents al municipi de Salomó van rebre el certificat d’assistència per haver participat a l’Acció Formativa del Servei de Primera Acollida.
El departament de Benestar Social del Consell Comarcal del Tarragonès en el marc del Servei de Primera Acollida Comarcal Itinerant, d’acord al Conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, Departament d’Igualtat i Feminismes 2022-2025 i l’Ajuntament de Salomó, han impulsat l’any 2023-2024 un itinerari formatiu complert per acreditar el Certificat de Primera Acollida, necessari pels tràmits d’estrangeria.
L’objecte del servei consisteix en facilitar que les persones nouvingudes i residents a Salomó aprenguin, es comuniquin i participin en grups de conversa en català a l’hora que, creïn vincle amb els veïns i veïnes i participin de les activitats culturals del poble.
El servei formatiu comarcal està adjudicat a la Fundació Gentis, responsable d’executar 105 hores de formació de l’itinerari formatiu que, en el cas de Salomó, han quedat distribuïdes d’octubre de 2023 a març de 2024. El tècnic d’acollida comarcal completa la formació amb 15 hores de coneixements laborals.
Els continguts de la formació impartida es troba dividida en tres mòduls que han de superar els participants, acreditant l’aprofitament i una assistència mínima del 75%:
- Mòdul A: Català inicial, de 90 hores de formació.
- Mòdul C: Coneixements de la societat catalana, de 15 hores de formació.
- Mòdul B: Coneixements laborals, de 15 hores de formació.
Del total de persones inscrites a Salomó, 9 obtindran el certificat dels Mòduls A i C i 7 el certificat del Mòdul B.
El perfil de les participants
A Salomó s’han inscrit a realitzar els mòduls un total de 16 persones. El perfil general d’aquestes persones és de majoritàriament dones, entre 20 i 45 anys amb fills a càrrec i que es dediquen a tasques de la llar. La majoria d’elles han arribat al municipi per reagrupament familiar. Tot i que no és el predominant, també trobem el perfil de dona jove, originària de països d’Amèrica del Sud, que fa relativament poc temps que ha arribat a Catalunya i que es dedica, sobretot, a la cura de persones grans.
Formar part de les activitats del municipi
Les alumnes del curs han participat a diferents activitats del municipi com la castanyada, organitzada per l’AFA de l’escola Josep Nin de Salomó; la visita guiada a Can Cadernal; espais emblemàtics i naturals de poble; i una activitat conjunta de recuperació de l’ofici de la cistelleria, conduïda per l’associació medi-ambiental La Sínia de la Riera de Gaià.
Cal destacar també que l’associació de Gent Gran de Salomó ha donat suport a l’activitat formativa, ensenyant a llegir i a escriure i acompanyant als grups de conversa en català.