Divendres 1 de Març de 2024

Lydia Gil parla sobre la problemàtica de la dona en la carrera investigadora

Lydia Gil parla sobre la problemàtica de la dona en la carrera investigadora

El propòsit d'aquesta xerrada fou visibilitzar les dificultats de la dona en la carrera investigadora.

El dimarts 12 de març es va fer l’últim acte per commemorar el 8M, Dia Internacional de les Dones, a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès. Es va convidar a la Sra. Lydia Gil, vicepresidenta de l’Associació per a la Divulgació Científica del Camp de Tarragona, qui va presentar la xerrada “Problemàtica de la dona en la carrera investigadora”.

L’acte va comptar també amb la presència i participació de la Sra. Lidia Bargas, coordinadora Territorial de l’Institut Català de les Dones (ICD) a Tarragona; del Sr. Daniel Cid, president del Consell Comarcal del Tarragonès; del Sr. Antonio López, vicepresident d'aquesta entitat,i de la Sra. Laura Moya, Consellera de la Dona del Consell.

El propòsit d´aquesta xerrada fou visibilitzar les dificultats de la dona en la carrera investigadora, per tal de conèixer quines són les possibles causes del biaix de gènere a l’àmbit científic, les dificultats per accedir a llocs de lideratge i les possibles estratègies per revertir la situació, entre altres. En defensa d'una ciència inclusiva, diversa i plural.

L'any 2015 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el dia 11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nena en la ciència. L'objectiu és arribar a aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa a la ciència per a les dones i les nenes, així com aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones.

En l'imaginari col·lectiu pesa l'estereotip de que una persona científica ha de ser de gènere masculí. A la vegada també afecta que en els llibres de text escolar no apareixen dones científiques que han fet contribucions importants al llarg de la història, havent-hi només un 10% de presència femenina. Cal un procés de desconstrucció de mites i estereotips, doncs aquesta falta de referents fa que les nenes no es puguin convertir en allò que no poden veure.

Tanmateix, es fa palesa la pèrdua de talent femení en el món científic. Alguns estudis han establert una analogia entre el camí de les dones en el món de les ciències i una canonada que goteja. És com si la canonada fos el camí professional i a cada pas s’anessin perdent dones.

S'ha detectat com en altres àmbits laboral es dona el sostre de vidre, una expressió amb la qual es fa referència a la barrera invisible que representa les limitacions amb què es troben les dones per ascendir en la seva carrera professional fins als càrrecs de més responsabilitat. A més, es dona també l'efecte tisora que descriu que conforme es va ascendint en les responsabilitats i càrrecs, com en les càtedres, per exemple, augmenta el número d'homes i descendeix el de dones.

A Espanya només un 21% de les càtedres són ocupades per dones, i 3 de cada 10 professionals de l'àmbit científic són dones.

La bretxa de gènere també es dóna en els mitjans de comunicació, on existeix el sostre de paper. Això representa que les dones estan infrarepresentades en les notícies i també hi ha poques publicacions signades per una dona.

Durant la xerrada es van nomenar diferents campanyes a les xarxes socials que denuncien discriminacions de les dones a l’àmbit científic: el #metoostem (a nivell mundial) moviment contra l'assetjament sexual de la dona a la ciència, el #ocientificaomadre (a nivell estatal) que denuncia la conciliació familiar i la carrera científica de les dones, i #tarragona11F (nivell provincial) iniciativa que commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

Com a cloenda de l'acte, es va fer la lectura de la Declaració Institucional del 8M de la Generalitat de Catalunya.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D