OBERTES LES INSCRIPCIONS AL CURS D'AGRICULTURA REGENERATIVA JOVES AMB TALENT
Tarragona, 9 de febrer de 2023 - El programa Joves amb Talent engega una nova edició. Després de l’èxit de participació dels anys anteriors, Joves amb Talent ofereix un nou curs integral d’agricultura regenerativa per a totes aquelles persones que es dediquen o es volen dedicar a la terra i cultivar-la de manera sostenible.
Enguany, hi ha programades sis sessions formatives, que començaran dissabte 11 de març a la Febró amb una sessió sobre la fertilitat del sòl i s’acabaran dissabte 3 i diumenge 4 de juny a Pratdip amb una classe sobre agricultura sintròpica.
Joves amb Talent està impulsat pel Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Baix Camp, l’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local del Baix Camp i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Camp, el Consell Comarcal del Baix Penedès, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, el Consell Comarcal del Priorat i el Consell Comarcal del Tarragonès que conjuntament financen la formació de les persones joves participants.
Informació per participar a Joves amb Talent:
Per participar-hi cal:
- Tenir una idea de projecte sostenible per treballar la terra o un projecte ja iniciat.
- Tenir o compartir terres a les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Tarragonès o Priorat, o de manera equiparable, ser demandant del Banc de Terres del Baix Camp o del Priorat.
- Omplir i enviar el formulari (el trobaràs en aquest enllaç) per fer la inscripció en qualsevol de les formacions. La data límit és dimarts 28 de febrer de 2023.
- Concertar una entrevista de selecció, on s’escolliran a les persones participants. Les interessades i els interessats poden proposar data i hora al mateix formulari d’inscripció.
- Comprometre’s a participar en el seguiment i l’avaluació del projecte, i assistir com a mínim al 80 % de les sessions programades.
Programació edició 2023
FERTILITAT DEL SÒL
- Dissabte, 11 de març.
- Conceptes de fertilitat: Cicle del carboni i del nitrogen, 3 M's, Trofobiosis.
- Eines d'avaluació del sòl: Mètode Hérody, plantes bioindicadores, cromatografia i anàlisis de sòls.
- Pràctica d'una reproducció de microorganismes.
PODA NATURAL
- Dissabte, 25 de març.
- Conceptes bàsics de l’arbre per comprendre la poda respectant el seus cicles i fent-la de manera respectuosa.
MANEIG DE FINCA, CASOS PRÀCTICS
- Dissabte, 15 d’abril.
- Conceptes bàsics per recuperar finques, emprendre un projecte per fer-lo sostenible econòmicament. Enfocament i evolució d’una experiència a partir del cas real del Mas de Santa Creu.
CROMATOGRAFIES
- Dissabte, 6 de maig.
- Cromatografia, teoria i pràctica.
- Eines de millora del sòl: Animals i llavors/cobertes vegetals.
- Eines de canvi: matèria orgànica externa, fems i compost. Microbiologia.
CROMATOGRAFIES I PLANIFICACIÓ
- Diumenge, 21 de maig.
- Lectura de cromatografies.
- Dubtes i disseny d'un itinerari tècnic durant 5 anys.
AGRICULTURA SINTRÒPICA
- Dissabte, 3 i diumenge, 4 de juny.
- Preparació de l'espai, pràctica de maneig en finca.
- Principis de l'agricultura sintròpica: maximització de la fotosíntesis, Estrats, Successions.
Una mica més d'informació
El programa va ser creat per impulsar projectes sostenibles al medi ambient i crear oportunitats de futur per als joves dels municipis d’interior que no vulguin migrar de la seva població, així com potenciar l’acompanyament i l’impuls d’iniciatives emprenedores que tinguin a veure amb l’agricultura i els orígens. A causa de l’emergència climàtica, cada vegada adquireix més importància l’explotació de l’agricultura d’una manera sostenible i amable, lluny de les tècniques tradicionals que fan malbé el sol i no segueixen el curs del medi.
En aquest sentit, propiciar vincles entre l’alumnat de les diferents edicions per intercanviar experiències i maneres de treballar és un dels valors afegits del programa. De fet, el passat dissabte 27 de gener, es va dur a terme una trobada amb alumnes de totes les edicions del programa on hi van assistir prop d’una cinquantena de persones. La jornada es va desenvolupar a l’ermita de Puigcerver d’Alforja i va ser molt profitosa per conèixer la situació i l'evolució dels diferents projectes que s’han anat creant a través de Joves amb talent, alhora que establir sinergies entre les persones participants.