PATRICIA TERRADO PRESENTA EL SEU LLIBRE GUANYADOR DEL PREMI TARRAGONÈS BECA D'INVESTIGACIÓ 2018

La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció ‘Els llibres del Consell’.
PATRICIA TERRADO PRESENTA EL SEU LLIBRE GUANYADOR DEL PREMI TARRAGONÈS BECA D'INVESTIGACIÓ 2018

Terrado en el moment de la seva intervenció.

El Casal Municipal de Creixell va ser l'escenari el passat divendres de la presentació del llibre de Patricia Terrado 'Els ports de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarraconense en època romana (s. II a.C. – III d.C.)', guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació  Lucius Licinius Sura 2018. 

"L’estudi sobre els ports antics és un tema d’actualitat que reuneix estudis de disciplines tan diverses com la història, la geologia o l’arqueologia subaquàtica. Les noves tecnologies apropen als investigadors i investigadores no només a conèixer els jaciments portuaris, sinó també a establir les relacions entre els ports, les seves jerarquies i les xarxes comercials.

En aquest llibre s'ofereix un catàleg dels enclavaments portuaris del litoral tarraconense en un espectre cronològic comprès entre els segles II aC i III dC. Les fonts clàssiques, els estudis d’arqueologia i les dades geomorfològiques permeten aproximar-nos a col·locar sobre el mapa els ports que formaven part de la xarxa marítima de Tarraco.

En definitiva, aquesta investigació respon a la necessitat de completar els estudis sobre la ciutat de Tarraco i el seu territori centrant-se en el port i les seves infraestructures auxiliars. El treball és una eina per a tots aquells investigadors i investigadores interessats en la història portuària tarragonina i del seu entorn, però també per a aquelles persones interessades pel patrimoni marítim de Tarraco.”

L’acte de presentació va comptar amb la participació de la pròpia autora a més de Joan Martí Pla, president del Consell Comarcal del Tarragonès; Jordi Llopart, alcalde de Creixell; i Josep Bertran, responsable de Comunicació i Relacions Públiques a Repsol, empresa que ha fet possible la publicació d'aquesta obra. Per la seva part, Jaume Massó, arqueòleg, historiador i museòleg, va ser l'encarregat de presentar l'acte i introduir els punts interessants a debatre amb la seva autora.

Més informació de l’autora

L’autora, Patricia Terrado Ortuño, és Llicenciada en Història per la Universitat Rovira i Virgili (URV), Màster en Arqueologia Clàssica i Doctora en Arqueologia Clàssica per la mateixa universitat, amb Premi Extraordinari de Doctorat.

Ha realitzat la seva recerca doctoral sobre el port romà de Tarraco, publicada pel Servei de Publicacions del Port de Tarragona amb el títol El puerto de Tarraco en época romana. Fuentes, historiografía y arqueología (2019).

Ha realitzat una estada d’investigació a la Universitat de Roma – La Sapienza (2015) i ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals, especialment a Alemanya i a Itàlia. Autora de nombrosos articles, també ha publicat la monografia titulada Officia portuensia. Vida i treball al port a través de l’epigrafia i les fonts textuals: una aproximació a Tarraco.

Darrers títols publicats
Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XX Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2018, que s’atorga a un projecte que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen.

El jurat en aquesta edició estava integrat per Maria Elena Virgili, Jaume Massó, Jordi Piqué i Magí Sunyer.
La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció ‘Els llibres del Consell’.

Els últims títols publicats han estat:

La població de Tarragona de la crisi baixmedieval a la de l’Antic Règim. Aproximació a la demografia històrica d’Eduard Juncosa.

Poder local, govern i assistència pública: l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Josep Barceló.

Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona 1956-1977 de Cristian Ferrer.

La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona (1774-1870) d’Agustí Agramunt.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D