PRESENTAT EL LLIBRE GUANYADOR DEL XXII PREMI TARRAGONÈS BECA D'INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA
Tarragona, 30 de març de 2023 - El Saló de Plens del Consell Comarcal del Tarragonès va acollir ahir al vespre l’acte de presentació del llibre La fàbrica de tabacs de Tarragona. Un referent per a la indústria, l’economia del Tarragonès i les dones treballadores de de Ramon Gabriel i Sara Masalias. La presentació va anar a càrrec de la Dra. Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’empresa Repsol. L’acte també va comptar amb la participació d’Óscar Sánchez, president del Consell Comarcal del Tarragonès; Josep Bertran, responsable de Comunicació i Relacions Externes de l’empresa Repsol; a més dels autors del llibre.
Aquest llibre és un estudi cronològic i un relat històric de tot el cercle de vida de la Fàbrica de Tabacs de Tarragona, “La Tabacalera”. En primer lloc, s’ha partit d’una anàlisi general de la història del tabac en l’àmbit global i de l’Estat espanyol, amb les fases respectives per les quals va passar fins que es va arribar al tabac, la implantació de les fàbriques i els interessos polítics, econòmics i fiscals relacionats amb l’estanc del tabac. Seguidament, la recerca s’ha centrat en la Fàbrica de Tabacs de Tarragona, se n’han avaluat els aspectes socials i la relació entre la fàbrica, la ciutat i la comarca, el procés de lluita per a la consecució de la concessió de la fàbrica, les obres de construcció, la problemàtica de la fàbrica durant la Guerra Civil, l’època de la postguerra i l’etapa àlgida i expansiva següent de la fàbrica entre les dècades dels cinquanta i vuitanta del segle xx. S’han analitzat detalladament els aspectes econòmics, socials i de lleure dels treballadors i treballadores de la fàbrica i els aspectes de desigualtats cap a les treballadores de la fàbrica durant el franquisme, i les respostes col·lectives. Posteriorment, s’ha investigat l’etapa més negativa de l’empresa a partir dels noranta, quan la van privatitzar, i hi va haver les diverses reestructuracions, els conflictes, les lluites col·lectives i el sindicalisme a la fàbrica i, finalment, la fase de tancament. “La Tabacalera”, no només va ser un emblema industrial per a la ciutat i la comarca, també va ser l’espai de treball, d’oci i de lluita per a moltes persones.
Beca d’Investigació
Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XXII Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2020, que s’atorga a un projecte que es refereixi a la comarca. La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell. Els últims títols publicats han estat La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona (1774-1870) d’Agustí Agramunt; i Els ports antics de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarraconense en època romana (s. II aC – III dC), de Patricia Terrado.
Els autors
Ramon Gabriel és Graduat en Història per la Universitat Rovira i Virgili i Màster Interuniversitari en Anàlisi Històrica del Món Actual per diferents Universitats. Per la seva banda, Sara Masalias és Graduada en Història per la Universitat Rovira i Virgili i ha cursat el Màster Universitari de Formació de Professorat i el Màster Interuniversitari de Dones, Gènere i Ciutadania.