Divendres 19 de Juliol de 2024

SESSIONS DE TREBALL ALS MUNICIPIS PER DEFINIR QUINA COMARCA VOLEM D’AQUÍ A 10 ANYS EN L’ÀMBIT SOCIAL

Durant les darreres setmanes, més de 90 polítics i tècnics dels 19 municipis de l’Àrea Bàsica dels Serveis Socials del Tarragonès han participat en 4 sessions de treball prèvies a l’elaboració del Pla Estratègic d’Acció Comunitària i Inclusiva 2023-2025
SESSIONS DE TREBALL ALS MUNICIPIS PER DEFINIR QUINA COMARCA VOLEM D’AQUÍ A 10 ANYS EN L’ÀMBIT SOCIAL

Imatge d'una de les sessions celebrades en aquest cas al municipi de La Canonja.

Tarragona, 21 de novembre de 2023 - El Departament de Benestar Social i Família del Consell Comarcal del Tarragonès, està treballant intensament aquestes setmanes en la definició del “Pla Estratègic d’Acció Comunitària i Inclusiva de l’ABSS Tarragonès 2023-2025”. Aquest pla ha de permetre l’impuls d’accions preventives que lluitin contra l’exclusió social, des d’una visió comunitària i inclusiva als dinou municipis del l’Àrea Bàsica d’Atenció Social Primària del Tarragonès.

L’objectiu és que aquest Pla Estratègic d’Acció Comunitària i Inclusiva, que es presentarà durant el primer trimestre del 2024, s’elabori a partir de les aportacions fetes pels responsables polítics i tècnics dels municipis de l’àrea bàsica del Tarragonès. Així doncs, per tal de recollir la visió i les aportacions de tots els agents que actuen i tenen responsabilitat en millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió de les persones que viuen a la comarca. Entre el 16 d’octubre i el 14 de novembre s’han celebrat quatre sessions de treball, convocant als municipis propers distribuïts en quatre grans zones: Francolí, Gaià, Costa i La Canonja. Concretament, els municipis acollidors de les diferents sessions de treball han estat Perafort, la Riera de Gaià, Torredembarra i La Canonja. En total hi ha participat més de 90 persones dels 19 municipis de l’ABSS Tarragonès.

En aquestes quatre trobades, els responsables polítics han participats amb els respectius tècnics municipals i comarcals de les àrees d’Acció Social Comunitària, Joventut, Ocupació i els directors mèdics i referents d’acció comunitària del Departament de Salut.

La dinàmica de les sessions

A cada sessió de treball, hi han participat entre 20 i 25 experts en aquests temes. Després de la benvinguda de l’alcalde, alcaldessa, regidor o regidora corresponent, ha tingut lloc una presentació per part de l’equip tècnic d’acció comunitària comarcal sobre la importància de l’acció comunitària. Aquesta introducció ha posat especial èmfasi en explicar què es pretén assolir amb l’acció conjunta i el compromís social. Seguint aquesta línia, la cooperativa el Risell ha presentat la diagnosi quantitativa i el mapa de vulnerabilitat de l’ABSS Tarragonès a partir de diferents àmbits: el demogràfic, l’econòmic, el laboral o el formatiu, entre d’altres.

Una vegada acabada la presentació, tots els assistents han pogut debatre aquells aspectes que els hi ha cridat més l’atenció en relació al mapa de vulnerabilitat comarcal, alhora que han posat de relleu allò que hi han trobat a faltar.

Seguidament s’ha iniciat un treball conjunt per avançar i repensar com voldríem que fos la comarca a 10 anys vista. Per fer-ho, s’han definint estratègies i accions i s’ha concretat la responsabilitat dels equips de govern municipals, d’altres administracions i del teixit associatiu, empresarial i de la ciutadania en general amb la idea de millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones. Tots han coincidit en assenyalar que sumant esforços i sortint de l’individualisme es pot iniciar el camí per recuperar els vincles, generar de connexions, i establir les relacions i el “bon veïnatge”.

  • Compartir a
arxivat sota:
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D