Dimecres 11 de Setembre de 2024

VISITA COMARCAL DELS ESPAIS JOVES DE LA ZONA TRAC AL TARRAGONÈS

Un grup de regidors i regidores i professionals van participar dimecres dia 8 de maig de la visita als espais joves d’Altafulla, Roda de Berà i Torredembarra.
VISITA COMARCAL DELS ESPAIS JOVES DE LA ZONA TRAC AL TARRAGONÈS

Un moment de les visites realitzades.

Tarragona, 10 de maig de 2024 - El passat 8 de maig es va realitzar una visita pels espais joves dels municipis més grans de la zona TRAC per part de responsables de les regidories de joventut municipals i professionals del Tarragonès.

La iniciativa va sorgir de la reunió de regidors i regidores de joventut que es va dur a terme la tardor de 2023 a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès, en què algunes de les persones assistents van mostrar el seu interès per conèixer el funcionament dels espais existents, bé perquè tenen la voluntat d’obrir-ne un durant aquesta legislatura, bé per tenir un espai d’intercanvi d’idees i inquietuds en la gestió dels serveis juvenils.

Finalment es va fer la proposta d’aquesta ruta en què hi van participar els municipis del Morell, La Nou de Gaià, Salou, Vila-seca, Creixell, a part dels municipis que van fer d’amfitrions: Altafulla, Roda de Berà i Torredembarra. D’altres van manifestar el seu interès però per motius d’agenda no van poder assistir-hi, pel que es planteja fer una segona jornada similar més endavant per visitar els espais de la part sud de la comarca.

En primer lloc l’alcalde i regidor de Joventut d’Altafulla, Jordi Molinera, va fer l’acollida al PIJ d’Altafulla, unes instal·lacions que es troben a la Pallissa de l’Era de l’Esteve, on el jovent gaudeix d’un acollidor espai interior rodejat d’una zona jardinada que es converteix en una zona de trobada i esbarjo per a la gent més jove.

La tècnica de joventut d’Altafulla va explicar que les visites a l’Institut del municipi eren molt útils per donar a conèixer el servei i que els dies que hi acudien notaven un ampli increment de les persones usuàries.

L’espai obre de dilluns a dissabte en horari de tarda amb dinamitzadors de l’entitat Viu Lleure, mentre que als matins és la pròpia professional de l’Ajuntament qui fa el servei d’atenció d’informació juvenil.

En finalitzar la visita, els participants es van dirigir cap al PIJ La Fàbrica, de Roda de Berà, on el regidor Manel González, que havia estat usuari del primer espai jove del poble, i que va passar per desenvolupar el rol de dinamitzador i a posteriori també el de regidor de Joventut, va ensenyar junt amb els professionals de joventut del municipi les instal·lacions a disposició de la gent jove i va explicar quins eren els principals punts forts i coses a millorar que havien trobat durant aquests anys.

Una de les coses que van destacar és que moltes vegades no calen grans programacions sinó que simplement la gent jove busca un espai on trobar-se i on tenir referents a qui explicar i compartir preocupacions o alegries i propostes, que tot i tenir diverses sales a la seva disposició acabaven rodejant la taula de la persona que dinamitza per simplement xerrar amb ella.

L’horari de les instal·lacions també és prou ampli, de dilluns a divendres en horari de tarda per acollir la gent jove, però també en horari de matí per al servei d’informació juvenil.

Tot seguit es va fer la visita a l’espai jove de Torredembarra, que basa el seu punt més fort en el fet de tenir una àmplia programació trimestral amb activitats que permeten una diversificació també del públic al qual van destinades, evitant així un dels temes recurrents que van comentar-se en la trobada, com és la creença que als espais hi van sempre les mateixes persones que se l’acaben fent seu i deixen de ser per a tota la població jove.

L’espai jove de Torredembarra obre també totes les tardes de dilluns a divendres i els dimecres al matí.

Les conclusions de la trobada

Per finalitzar es va fer una reunió en què es van seguir intercanviant diferents preocupacions i maneres de gestionar els serveis joves. Amb tot, les conclusions a les quals es van arribar respecte a aquest tema són:

  • És molt positiu que la gent jove participi del seu disseny, de la programació de les activitats i de l’elaboració de la seva normativa perquè se’l facin i sentin seu i per tant el gaudeixin i valorin més.
  • És positiu que es facin diferents usos dels espais, ja que no és incompatible sempre i quan estigui ben especificat i permet arribar a un major grup de joves de diferents edats i gustos.
  • El fet que hagi dinamització pot ajudar a diversificar la tipologia de persona usuària, però en determinats moments i llocs cal també una flexibilitat i, tot i haver una programació, ha de ser un espai també lliure de pas i poc dirigit perquè la gent jove ho vegi com un espai de lleure i diferenciat de la resta d’espais més institucionalitzats.
  • Són espais on es detecten les inquietuds i preocupacions de la gent jove i, per tant, amb una bona gestió, poden suposar un recurs de protecció de la salut mental i facilitadors d’una bona gestió emocional.

Els tres espais visitats pertanyen a la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil de la Generalitat de Catalunya, a la qual pertanyen juntament amb la resta de PIJ de la comarca (La Canonja, Salou, Vila-seca, Constantí i El Morell) i també amb l’Oficina Jove Tarragonès.

Des del Servei Comarcal de Joventut del Tarragonès es valora molt positivament que tots els municipis, siguin grans o petits, en la mesura de les seves possibilitats i sense grans pretensions, facilitin un lloc on la gent jove pugui trobar-se i tenir professionals referents que vetllin per recollir les necessitats i la demanda del jovent almenys algun dia a la setmana. Aquestes persones poden fer de pont entre la gent jove i les persones amb responsabilitat política dintre dels Ajuntaments, dotant així de coherència les polítiques de joventut.

Aprofitant l’espai de trobada, el regidor de Torredembarra, Xavier Suárez, i la regidora de Creixell, Pilar Romero, van coincidir en proposar la idea de trobar la manera que la gent jove del Baix Gaià pogués desplaçar-se de manera puntual a les festes majors de la zona en horari nocturn facilitant-ne la mobilitat. Després d’un petit debat es va acordar que es treballarà sobre la proposta des dels diferents Ens interessats per tal d’estudiar la seva viabilitat i els riscos a assumir, així com les diferents opcions per dur-ho a terme.

Per finalitzar es va parlar també del treball en xarxa de la Zona TRAC amb el desenvolupament del projecte de dinamització “Propera parada...” i del “Carretera i Manta”, projecte desenvolupat durant anys pels Ajuntaments de Vila-seca i Salou (juntament amb l’Ajuntament de Cambrils). Plegats van intercanviar impressions i van compartir la manera en què es du a terme la gestió interinstitucional dels projectes i de les seves activitats.

Tot plegat va ser un matí molt profitós per a les polítiques de joventut del Tarragonès i ja s’està començant a pensar en la propera trobada.

  • Compartir a
arxivat sota:
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D